ע"א
בית המשפט המחוזי תל אביב - יפו
|
7989-04-12
11/07/2012
|
בפני השופט:
חגי ברנר
|
- נגד - |
התובע:
1. בבל ובניו תעשיות בע"מ 2. הושיאר גאן בבלפור
|
הנתבע:
לבידי לביא בע"מ
|
|
החלטה
בפניי בקשה לפטור מהפקדת עירבון בסך 20,000 ₪ ולחלופין המרתו בערבות צד ג'. עסקינן בערעור על פסק דינו של בית משפט השלום אשר דחה את התנגדות המבקשים לבקשה לביצוע שטר שהוגשה על ידי המשיבה.
המבקש פטור מהפקדת עירבון או הפחתתו נדרש להוכיח הן חוסר יכולת כלכלית להפקיד עירבון, תוך פריסת תשתית עובדתית בדבר העדר יכולת לגייס את סכומו, והן קיומם של סיכויים טובים להליך.
המבקשים טוענים כי מצבם הכלכלי אינו מאפשר להם לעמוד בהפקדת העירבון. המבקש 2 (להלן:"המבקש") טוען כי המבקשת 1 היא חברה לא פעילה חסרת כל הכנסות ולכן יש לבחון לצורך הבקשה אך ורק את מצבו הכלכלי. לטענתו, הכנסותיו החודשיות מסתכמות במשכורתו החודשית בסך 5,000 ₪ אשר אליה יש לצרף את משכורתה החודשית של אשתו בסך 4,000 ₪. המבקש טוען כי הוצאותיו החודשיות עולות על הכנסותיו ומסתכמות בסך של 10,000 ₪. לבקשה צורף תדפיס חשבון בנק אשר ממנו עולה כי המבקש מצוי ביתרת חובה של כ-4,500 ₪. כמו כן, צורף תדפיס דבר הלוואות שנטל המבקש מן הבנק בסך כולל של כ-113,000 ₪. המבקש מציין כי הפקיד בקופת בית המשפט קמא עירבון בסך 5,000 ₪ ומבקש שעירבון זה ישמש כחלק מסכום העירבון שנדרש בערעור. המבקש מוסיף כי סכום העירבון אינו פרופורציונלי לסך קרן החוב נשוא פסק הדין המסתכמת בסך של 49,000 ₪. לחלופין, המבקש מציע להמיר את העירבון בחתימת שני ערבים צד ג'.
המשיבה מתנגדת לבקשה וטוענת כי המבקשים לא הוכיחו כי הם חסרי יכולת כלכלית להפקיד העירבון. לטענתה, לא נסתרה יכולתה של המבקשת 1 לשאת בהפקדת העירבון ואף לגבי המבקש 2 לא נמסרו מלוא הנתונים באשר למצבו הכלכלי. לטענת המשיבה, המבקש 2 לא צירף העתקים מתלושי משכורתו ותלושי משכורתה של אשתו כך שלא ניתן ללמוד על גובהן האמיתי, מה גם, שלטענת המשיבה, הכנסות אלו אינן מופיעות בתנועות החשבון שתדפיסו צורף לבקשה וייתכן כי למבקש 2 חשבון בנק נוסף עליו לא דיווח בבקשתו. המשיבה מוסיפה כי המבקש לא ציין לצורך מה נטל הלוואות בסכומים כה גבוהים מן הבנק. המשיבה מציינת כי הסך של 5,000 ₪ שהופקד על ידי המבקש 2 בבית המשפט קמא הועבר לידה זה מכבר על חשבון יתרת חובו של המבקש 2 בהתאם להחלטת בית המשפט קמא. בנוסף, מציינת המשיבה, כי בניגוד לדברי המבקשים, סכום החוב נשוא פסק הדין עומד היום על סך של כ-67,738 ₪.
הבקשה אינה פורסת תמונה מלאה אודות יכולתם הכלכלית של המבקשים. המבקש 2 נמנע מלפרט פירוט מלא באשר למצבו הכלכלי ולא צירף לבקשתו את מלוא המסמכים הדרושים להוכחת טענתו לחוסר יכולת כלכלית. בין היתר בקשתו אינה כוללת תדפיס חיוב כרטיסי אשראי מסוג ויזה ודיינרס אשר מתדפיס החשבון שצורף עולה כי מצויים ברשותו, תדפיס הוצאות אחזקת ביתו לששת החודשים שקדמו להגשת הבקשה, העתקים מתלושי משכורותיהם שלו ושל רעייתו לששת החודשים האחרונים, אישורים לגבי העדר חסכונות או קופות גמל בבנק, מידע לגבי מקום מגוריו, רכוש או נכסים המצויים ברשותו והסבר לייעודם של הכספים שנלקחו כהלוואה מהבנק. בנוסף, המבקש נמנע מלתאר אלו ניסיונות ערך לגיוס סכום העירבון בקרב סביבתו הקרובה או מהבנק שנאות כבר להלוות לו סכומי כסף נכבדים. המבקש אף לא מסביר מניין עלה בידו לממן את ייצוגו המשפטי הפרטי. מכאן שלא הוכח כי המבקש 2 חסר יכולת כלכלית להפקיד העירבון. אציין, כי אף לגבי המבקשת 1 לא נמסר כל מידע ולא הוצג כל אישור להיותה לא פעילה. מכאן, שלא הוכח כי אין ביכולתה לשאת בהפקדת העירבון.
הנחת תשתית ראייתית מספקת לדלות אמצעיהם של המבקשים היא תנאי מוקדם למתן פטור מהפקדת ערבון או הפחתתו. בהעדרה, יש לדחות הבקשה אף מבלי צורך לאמוד את סיכויי הערעור (ראה: ע"א 9466/05 שוויקי נ' מדינת ישראל, תק-על 2005 (4) 3116 (2005)).
תקנה 429 לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד –1984 קובעת כי בצירוף הודעה מתאימה מטעם המערער, רשאי בית המשפט להרשות לו מתן "ערובה סבירה אחרת". המבקשים טוענים כי ניתן להבטיח את הוצאות המשיבה דרך מתן ערבות צד ג' של שני ערבים מטעמם. דא עקא, פרטיהם האישיים של הערבים, העתקים מתלושי משכורתיהם והסכמתם בכתב לערוב למבקשים לא צורפו לבקשה. בנוסף, אם קיימים ערבים שכאלו, הרי שהמבקשים יכלו לנסות ולהסתייע בהם בגיוס סכום העירבון. זאת ועוד, יש לזכור כי בעצם המרת העירבון בערבות צד ג' יש כדי לפגוע בזכותה של המשיבה כי יובטחו הוצאותיה, שכן בערבות המוצעת להבדיל מן העירבון, אין כדי להבטיח כי לרשות המשיבה יעמוד מקור זמין וודאי לגביית ההוצאות, בסמוך להטלת החיוב (ראה: רע"א 8357/08 אוניברסיטת בן גוריון בנגב נ' ארגון כראמה לזכויות אדם (פורסם בנבו)). אשר על כן, ומאחר ולא שוכנעתי כי מצבם הכלכלי של המבקשים אינו מאפשר להם לגייס את סכום העירבון, אין לקבל את הבקשה להמיר את העירבון בערבות צד ג'.
יחד עם זאת, מאחר והיקף ההליך מצומצם למדי, יופחת סכום העירבון לסך של 10,000 ₪. ככל שהמבקשים לא יפקידו את הערבון המופחת עד ליום 2.9.2012 ולחלופין, לא ינמקו עד לאותו מועד מדוע אין לדחות את הערעור עקב אי הפקדת הערבון, יידחה הערעור בלא הודעה נוספת.
המזכירות תשלח את ההחלטה לצדדים.
ניתנה היום, כ"א תמוז תשע"ב, 11 יולי 2012, בהעדר הצדדים.
חגי ברנר, שופט
רשם ביהמ"ש המחוזי
תל אביב-יפו